Jak se dělá pečivo


Do mísy se nasype 1 kg. hladké mouky a do vyhloubeného důlku se vlije 4 dl. vody. Poté se pečlivě těsto zpracovává téměř hodinu, dokud nevznikne tuhá hladká hmota bez hrudek. Takto vypracované těsto se uloží v igelitovém sáčku na několik hodin do chladničky. Každé správné vizovické pečivo musí obsahovat pět základních technik. Krájení - např. okraje křidýlek, stříhání (zobáčky ptáčků), vpichování (očka, ústa), mašličkování a obtisk. Hřebínkem nebo špičkou nože se na těstě dělá vroubkování. Nůžkami se také těsto různě zastříhává. Ke konečnému ozdobeni vytvořených tvaru je vhodné použít různého koření. 

Po vyjmuti z lednice se může začít tvořit. Z těsta se nožem odkrojí potřebná část a modeluje do předem určeného tvaru. Pletou se copánky, tvoří figurky, zvířátka, podle fantazie. Poslední fází je pečení nebo spíše sušení. Vyrobené ozdoby se rozloží na omaštěný plech a nechají asi tři hodiny oschnout. Před samotným pečením je také vhodné potřít výrobky rozšlehaným vejcem. Plech se vloží do trouby a suší se při 50 stupňích Celsia tři a více hodin. Upečené pečivo se ještě může ozdobit mašličkami. 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky